NOAD 50 jaar!

Op zaterdag 22 september 2012 vierde gymnastiekvereniging NOAD haar 50-jarig jubileum. Een geweldige gebeurtenis, die we natuurlijk niet zomaar voorbij hebben laten gaan, maar groots hebben gevierd.

Dankzij vele hulp (leidsters, ouders, etc.) hebben we samen met Circus Rotjeknor een onvergetelijke dag kunnen organiseren voor onze jeugdleden. 's Ochtends kon iedereen alle activiteiten uitproberen en na de door NOAD verzorgde lunch werden de echte acts voorbereid. Vanaf 15:30 mocht iedereen die dat wilde de voorstelling bij komen wonen.

Na afloop van de voorstelling was er nog een officieel gedeelte met een hapje en drankje in de foyer van de Tienvoet. Daar werd de vereniging in de het zonnetje gezet door de KNGU, de wethouder en het rayon. En de vereniging zette de oprichter en jubilerende leden in het zonnetje met een speldje en een bloemetje.

Verderop de site vindt u de foto's van deze onvergetelijke dag! Iedereen die er bij was: hartelijk dank voor uw hulp, deelname of belangstelling!

De geschiedenis van gymnastiekvereniging NOAD

Op 12 september 1962 werd op de Greup een oprichtingsvergadering gehouden voor gymnastiekvereniging NOAD. De vergadering werd bijgewoond door een 1 heer en 13 dames.
Die ene heer was Arie Weeda, tuinder van beroep en tevens gymnastiekleraar. Arie Weeda begon met een damesgroep van 19 leden en een jeugdgroep meisjes aspiranten, de heren en jongensgroep moesten wachten tot 13 mei 1963 alvorens les te kunnen krijgen. NOAD is koninklijk goedgekeurd op 22 mei 1963.

Op de Greup stond een lagere school met gymnastieklokaal waar de lessen door Arie Weeda werden gegeven.

NOAD heeft de afgelopen 50 jaar aan vele hoeksewaarders een gezonde en sportieve ontspanning geboden. Er is sindsdien veel veranderd van het knusse zaaltje op de Greup naar de gymnastiekzaal in Westmaas (1968) en de sporthal De Groene Olifant in Mijnsheerenland (1976).

Ook het ledenaantal liep gestaag op van 19 leden in 1962 naar 354 leden in 1978 waarna er een teruggang kwam in het ledenaantal. Bij het 50 jarige jubileum hadden we 160 leden.

De dames van de Greup gingen in 1976 toen de gymzaal werd verkocht naar de sporthal in Mijnsheerenland. De aktiviteiten zijn in al die jaren erg uitgebreid, zo begonnen we met een jaarlijkse uitvoering in de Greup, tegenwoordig hebben we door de jaren heen veel nieuwe onderdelen gekregen waaronder de onderlinge wedstrijden, turnproeven, aerobic en skigymnastiek.

Ook in de Regio en het Rayon (RTB) kwamen er steeds meer onderdelen bij zoals de meerkampen turncompetitie, springwedstrijden, kleuter- en speldagen. Daarnaast liepen we met veel groepen mee met de Biwanto wandeling en later fietsen met de Rabo fietsdag.

Met het 12,5 jarig jubileum werd op 21 maart 1975 een demonstratie in Concordia in Westmaas gegeven met medewerking van gymnastiekvereniging Olympia uit IJsselmonde. Met het 25 jarige jubileum was er op 21 november 1987 een groot spektakel in de sporthal De Groene Olifant in Mijnsheerenland met medewerking van de verenigingen “Olympia”tafelspringen, “Fluks”jazz en “Maas”oefeningen aan brug en balk. Bij het 50 jarige jubileum organiseerde de vereniging op 22 september 2012 een sportieve “circusaktiviteit” met alle jeugdleden in sporthal De Tienvoet in Heinenoord.

We hebben in al die jaren vele bestuursleden gehad waarvan er een wel genoemd mag worden en dat is Cor de Wit-Weeda. In september 1962 lid geworden en een jaar later in het bestuur als penningmeester en dat heeft ze meer dan 40 jaar gedaan. Nooit Ophouden Atijd Doorgaan. Cor de Wit is in 2006 koninklijk onderscheiden voor het vele werk dat zij heeft verzet voor de vereniging, Rayon (RTB) en het Regio bestuur. Cor de Wit en Arie Weeda werden met het 12,5 jarig jubileum tot lid van verdienste benoemd. Nadien is Frans Veliscek na 39 jaar voorzitter te zijn geweest eneneens tot lid van verdienste benoemd. Ook Teunie Kuyper en Marijke van der Woerdt zijn bij hun afscheid in 2010 na respectievelijk 42 jaar en 22 jaar bestuurslid te zijn geweest, benoemd tot lid van verdienste.

In het verleden zijn diverse akties gehouden om extra inkomsten binnen te brengen. Die akties waren onder meer een grote verloting en verkoop van kerstkaarten, kaarsen, bloembollen en balpennen.

 Tot slot zijn wij in 2013 met de selectiegroepen van NOAD-Westmaas, SPARTA-Maasdam en SVK-Klaaswaal een samenwerking aangegaan dat geleid heeft tot een selectie vereniging met de naam Turnwaerd.
Inloggen  :